Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek gotowany w folii

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 szt
czosnek 3 zabek
sól 1 łyżeczka
sos sojowy jasny 5 łyżka
kucharek w płynie 3 łyżka
piri piri 1 łyżka
pieprz kolorow 1/3 łyżeczka
boczek 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek gotowany w folii

Kroki postępowania

1
Boczek umyć i osuszyć.
Natrzeć wszystkimi przyprawami i ułożyć w pojemniku najlepiej z pokrywką.
Na wierzchu boczku położyć pokrojoną cebulę i czosnek.
Zakryć wszystko pokrywką i wstawić do lodówki na noc.
Na drugi dzień wyjąć boczek z pojemnika, usunąć cebulę i czosnek i zawinąć boczek szczelnie w folię spożywczą i zawiązać końce folii.
Krok 1 - Boczek gotowany w folii foto
2
Tak przygotowane mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą tak aby było przykryte.
Gotować od zagotowania wody 1 godzinę.
Po wyjęciu boczku z wody i lekkim przestudzeniu zdjąć folię i zostawić mięso do wystudzenia.
Krok 2 - Boczek gotowany w folii foto
3
Spożywać na zimno z pieczywem i np. chrzanem lub musztardą.
Krok 3 - Boczek gotowany w folii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 12.08.2012 20:51
smaczny
danusia19671 21.06.2012 20:37
Fajny boczuś:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak