Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po neapolitańsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mozzarella 200 g
czarne oliwki 50 g
czosnek 2 ząbki
oliwa 2 łyżki
sok pomidorowy 1/2 szkl
białe wino 1/2 szkl
sok z cytryny do smaku
oregano do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
dorsz 4 porcje

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po neapolitańsku

Ryby umyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć oregano, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Czosnek obrać, zmiażdżyć nożem. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą i czosnkiem, ułożyć ryby. Wstawić bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 20 min. Sok i wino wymieszać, podlać ryby, włożyć oliwki, piec pod przykryciem jeszcze 15 min. Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć je na rybie. Podnieść temperaturę piekarnika i zapiekać aż ser się stopi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak