Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panierowane udka z ziemniakami i sałatką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 80 dag
płatki kukurydziane 1 szklanka
mąka 1 szklanka
jaja 2
sól do smaku
ziemniaki 1 kg
cebula biała 2
olej do smażenia
pieprz do smaku
kapusta pekińska 40 dag
marchewka 1
jogurt naturalny 150 ml
majonez 3 3 łyżki
Koperek suszony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Panierowane udka z ziemniakami i sałatką

Kroki postępowania

1
Udka gotujemy. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Płatki kukurydziane rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Ugotowane udka obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku a na koniec obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Smażymy z każdej strony.
Krok 1 - Panierowane udka z ziemniakami i sałatką foto
2
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie obieramy cebulkę, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy ziemniaki i jeszcze chwilę smażymy. Gotowe ziemniaki posypujemy koperkiem.
Krok 2 - Panierowane udka z ziemniakami i sałatką foto
3
Kapustę pekińską dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy, lekko solimy i odstawiamy na 15minut. Marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce jarzynówce. Warzywa mieszamy, dodajemy jogurt naturalny, majonez sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy i schładzamy w lodówce.
Krok 3 - Panierowane udka z ziemniakami i sałatką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wlicka 01.03.2013 20:16
ale smaczna,,..
mela25 05.09.2012 21:08
smakowite
ewelina/bunia 27.08.2012 12:03
super
Janek 24.08.2012 15:39
mmm świetne;)
Amellia 28.07.2012 12:54
super
Andysz 20.07.2012 00:12
rewelacyjne są;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak