Pizza z pomidorkami koktajlowymi i pieczarkami

Pizza z pomidorkami koktajlowymi i pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna typ 650

    700 gram
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • sos pomidorowy do pizzy

  • pomidory bez skórki

    1 puszka
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • DODATKI DO PIZZY:

  • pomidorki koktajlowe

    15 sztuk
  • pieczarki

    6 sztuk
  • mozzarella

    250 gram
  • tymianek

    do smaku
  • drożdże świeże

    25 gram
  • woda

    350 (ciepła)
  • pieprz czarny ziarnisty

    1/2 łyżeczki
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza z pomidorkami koktajlowymi i pieczarkami
SOS POMIDOROWY DO PIZZY: oliwę, rozdrobnione widelcem pomidory wraz z zalewą przekładam do rondla i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień, dodaję cukier, przyprawy i gotuję mieszając około 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i odstawiam do przestygnięcia.
Krok 2 - Pizza z pomidorkami koktajlowymi i pieczarkami
DODATKI DO PIZZY:
pomidorki koktajlowe przekrojone na pół – 15 szt.
czerwona papryka pokrojona w paseczki - ½ szt.
czerwona cebula pokrojona w piórka – 1 szt.
pieczarki bardzo cienko pokrojone – 6 szt.
mozzarella odsączona z zalewy – 250 g
tymianek – do smaku
Krok 3 - Pizza z pomidorkami koktajlowymi i pieczarkami
Pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i odsączone na sitku z części soku.
Krok 4 - Pizza z pomidorkami koktajlowymi i pieczarkami
CIASTO: świeże drożdże rozcieram z cukrem, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłej wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję gotowy wyrośnięty rozczyn, sól, wlewam letnią wodę i mieszam. Całość dokładnie wyrabiam, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego i elastycznego ciasta. Przekładam do oprószonej mąką miski. Miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte cisto uderzam pięścią, aby je odgazować, wykładam na obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam. Dzielę na trzy części i z każdej formuję okrągłe cienkie spody tak, aby powstał nieco grubszy rant. Gotowy spód do pizzy układam na papierze do pieczenia.
Wcześniej rozgrzewam piekarnik z włożoną do niego blaszką, na której będę piekła pizzę, do 250°C.
Gdy piekarnik jest nagrzany szybko i ostrożnie wyjmuję blaszkę, uważając, aby się nie oparzyć, układam papier do pieczenia z przygotowanym wcześniej spodem do pizzy.
Szybko rozsmarowuję sos pomidorowy, układam dodatki bez cebuli, posypuję tymiankiem i blaszkę wkładam do piekarnika na najwyższą półkę. Pizzę piekę 8-10 minut, na 2 minuty przed końcem pieczenia posypuję cebulą pokrojoną w piórka.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (37)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

30.05.2017 19:30
wygląda bardzo smacznie

IZABELA29

05.02.2017 18:48
Super pizza

ben-ka

17.12.2016 13:25
Aż chce się zjeść.

IZABELA29

14.07.2016 15:48
pyszna jak zawsze

Izka192

11.10.2015 15:12
bardzo apetyczna pizza

Ada-Gaba

20.09.2015 23:35
bardzo apetyczna

jagoda5913

16.09.2015 00:10
rewelacyjna pizza

anemon

12.01.2015 15:12
Bardzo Wam dziękuję i polecam.

wwwiolka

21.11.2014 17:59
Bardzo fajny przepis.

Kluska_87

25.09.2014 21:30
Smakowicie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat