Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z selera

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łodyga selera 800 g
masło 1 czubata łyżeczka
ziemniaki 3 szt
słodka śmietanka 1/2 szkl
żółtko jajek 2 szt
sól do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
natka pietruszki pół pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z selera

Selery obrać z włóknistej skórki, pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Zalać warzywa zimną wodą, osolić, dodać związane w pęczek listki laurowe i natkę. Gotować pod przykryciem ok. 30 min. Wyjąć jedną łodygę wcześniej, gdy jest jeszcze twardawa. Zmiksować miękkie warzywa i ziemniaki. Dodać masło, doprawić do smaku solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej. Wlać śmietankę z roztrzepanymi żółtkami i podgrzać, nie dopuszczając już do wrzenia. Odłożoną łodygę selera pokroić w cienkie plasterki i włożyć z powrotem do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 22.06.2012 20:06
nigdy nie jadłem zupy selerowej
ronald88 20.06.2012 21:53
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak