Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z fasolowym farszem
Kroki postępowania
Następnego dnia fasolę w garnku bez przykrycia doprowadzam do wrzenia, odlewam wodę, a do garnka z fasolą wlewam świeżą, gorącą wodą. Gotuję pod przykryciem, aż fasola będzie miękka.
Cebule kroję w drobną kostkę, a następnie smażę na rozgrzanym oleju, na krótko przed końcem smażenia dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula ma złoty kolor dodaję sól, pieprz, majeranek, pieprz kajeński i dokładnie mieszam.
Po tym czasie jeszcze przez chwilę wyrabiam ciasto, dzielę na trzy części i każdą kolejno wałkuję na cienki placek. Wycinam szklanką krążki, nakładam farsz łyżeczką i dokładnie zlepiam brzegi.
Pierogi układam na lnianej ściereczce zachowując odstępy. Nakrywam drugą ściereczką, aby nie obsychały.
Gotuję partiami w dużej ilości osolonej wody, przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów.