Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bieluszek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 30 dag
budyń waniliowy 2
cukier 3 łyżki
mleko 4 szklanki
masło cytrynowe 200 g
sok z cytryny 150 ml
olej roślinny
cukier puder 12 łyżek
woda 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bieluszek

Dzielimy ciasto na dwie blachy. Blachy smarujemy olejem i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180stopni przez 30minut. W tym czasie gotujemy 3szklanki mleka z 3 łyżkami cukru. W jednej szklance rozrabiamy budynie i jak się zagotuje mleko wlewamy i gotujemy budyń. Jak budyń ostygnie dodajemy sok z cytryn 100ml i masło- miksujemy to. Zrobioną masą przekładamy ciasto francuskie. Na koniec robimy lukier: mieszamy wodę z sokiem cytryny następnie dodajemy cukier puder i tworzymy jednolitą masę. Lukrem smarujemy wierzch ciastka. Schładzamy w lodówce. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 05.09.2012 07:51
super
pacpaw 02.09.2012 20:13
takiego ciasta nie znałem
Norgiusz 16.08.2012 09:23
super
mewilla 30.07.2012 19:09
mniam
rjustysia 18.07.2012 09:40
Bardzo smacznie się prezentuje
Andysz 02.07.2012 23:49
świetne!
Pietruszka 20.06.2012 17:56
Fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak