Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort tiramisu

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mascarpone 250 gram
cukier 3 łyżki
Biszkopt
cukier 140 gram
sól szczypta
ocet 1 łyżka
olej 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 140 gram
ponadto :
amaretto 50 mililitrów
espresso 50 mililitrów
gorzkie kakao
wierzch
śmietan fix 1/2 opakowania
krem z poprzedniego dnia 4 łyżki
bita śmietana 100 mililitrów
woda 2 (gorąca)
jaja 3 sztuki
kremówka 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Tort tiramisu

Biszkopt:

Tortownicę (odpinaną) o średnicy 19cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Żółtka oddzielić od białek, umieścić je w dużej misce, białka w trochę mniejszej. Nastawić piekarnik na 160 stopni.

Do żółtek dodać cukier, ocet, olej i wodę i ubić całość na puszystą, białą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do masy żółtkowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Na sam koniec dodać pianę z białek i bardzo delikatnie, ręcznie wymieszać. Przełożyć masę do tortownicy i wstawić do nagrzewającego się piekarnika (gdy będzie miał około 100 stopni) - będzie rósł równomiernie. Piec 30-40 minut - do tzw. "suchego patyczka".

Po upieczeniu natychmiast wyjąć biszkopt z piekarnika i z wysokości około 40cm zrzucić tortownicę na podłogę, biszkopt wstawić do otwartego piekarnika i pozwolić mu całkowicie wystygnąć.



Przygotowanie kremu:

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę.

Jajka dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli.

Żółtka ubić z cukrem na puszystą, białą masę, dodac mascarpone i zmiksować. Dodać ubitą śmietankę i pianę z białek i delikatnie, ręcznie wymieszać.

Krem będzie dość rzadki, dlatego w na tort zakładać będziemy obręcz od tortownicy, ale spokojnie, przez noc krem doskonale zastyga i nie ma z nim żadnych problemów.



Tort:

Biszkopt podzielić na trzy blaty, każdy z blatów ostrożnie nasączyć ponczem z kawy i amaretto.

Umyć obręcz od tortownicy, wyłożyć ją folią spożywczą i umieścić na dużym talerzu lub paterze, zatrzasnąć i włożyć spodni blat - nie używamy już tutaj spodu tortownicy.

Na spód wyłożyć 1/3 masy, posypać gorzkim kakao, położyć drugi blat, wyłożyć drugą część kremu, przysypać kakao i połozyć wierzchnią część biszkoptu, wierzch pokryć pozostałą częścią masy, pozostawiając trochę do pokrycia boków dnia następnego.

Wstawić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc - masa musi się mocno stężeć, pozostały krem przełożyć do pudełka i włożyć do lodóki.

Nastepnego dnia przed podaniem, otworzyć obręcz tortownicy, zdjąć ją. Śmietanę ubić ze śmietan fixem (dodatek można pominąć) i dodać 4 łyżki kremu, który odłożylismy poprzedniego dnia (ważne, by zebrać z niego wierzchnią warstwę, bo w pudełku podchodzi płynem), wymieszać i pokryć gotową masą boki tortu.

Tort można podawać oprószony kakao lub startą, gorzką czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 26.04.2015 09:59
Przepyszne Tiramisu!
Klausia 14.08.2014 08:23
wygląda znakomicie :)
Habibi 23.08.2012 08:04
Jestem uzależniona od tortów... Teraz ten będzie za mną chodził... :)
Martinezek 09.07.2012 14:15
wspaniały :))
domaskowa 20.06.2012 19:35
:))
cris04 20.06.2012 18:07
Bardzo apetyczny!
domaskowa 20.06.2012 17:29
Dziękuję :) a w smaku jest zniewalający!!!
treonina 20.06.2012 17:00
och wygląda wspaniale!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak