Mini burgery

Mini burgery

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

    5 gram
  • mleko

    120 mililitrów
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    250 gram
  • oliwa

    1 łyżka
  • żółtko

    1 sztuka
  • sól

    1 łyżeczka
  • mleko w proszku

    2 łyżeczki
  • białko

    do posmarowania
  • mleko

    do posmarowania
  • mięso mielone wieprzowe

    250 gram
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • pomidor

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • majonez

    1 łyżka
  • ketchup

    1 łyżka
  • sałata

    3 liście
  • papryka ostra mielona

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mini burgery
Najpierw przygotować bułeczki: w garnuszku podgrzać mleko, wkruszyć drożdże, dodać cukier, zamieszać i odstawić na 10 minut.

W misce wymieszać mąkę z solą, mlekiem w proszku, dodać żółtko i oliwę, zrobić dołek i wlać rozczyn drożdżowy, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, odstawić w misce pod przykryciem na 30 minut - ciasto mocno nie wyrośnie, ale rośnie w czasie pieczenia.

Po tym czasie nastawić piekarnik na 180 stopni, położyć papier do pieczenia na blasze.

Ciasto podzielić na 12 części (będą bardzo małe, ale o to chodzi), tworzyć z kawałków ciasta "sakiewki" i mocno spłaszczać, układać na blasze obok siebie.
Krok 2 - Mini burgery
Posmarować ciasto białkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem, wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut, aż będą rumiane, wyjąć i odstawić do ostudzenia.
Krok 3 - Mini burgery
Mięso wymieszać z papryką, solą i pieprzem, bardzo dobrze wyrobić, podzielić mase na 12 części i uformować płaskie kotleciki - muszą być dość duże, ponieważ w czasie smażenia się kurczą. na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć kotlety z obu stron.
Krok 4 - Mini burgery
Cebulę umyć, osuszyć, obrać z pomarańczowych łupinek, pokroić w cieniutkie plasterki. Pomidora umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć miąższ, podzielić połówkę na pół i pokroić w plasterki (tak, by wyszły półplasterki bez miąższu).

Sałatę umyć, również osuszyć i podzielić na mniejsze części - po 4 kawałki z każdego liścia.

Wymieszać ketchup z majonezem w miseczce.

Bułeczki poprzekrajać na pół, ułożyć obok siebie. Na każdym spodzie położyć listek sałaty, kawałek pomidora, kotlecika, na kotleta nałożyć pół łyżeczki sosu i krążek z cebuli, przykryć drugą połówką bułeczki. Aby hamburgery było łatwiej podac można je spiąć wykałaczkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Melania

13.10.2017 14:51
Smakowite :)

IZABELA29

13.06.2017 12:33
Fajne jedzonko

jan_mag

28.12.2016 09:37
Proste i smaczne a i w przygotowaniu nic skomplikowanego :)

[email protected]

01.10.2016 22:36
Robię podobne goście zawsze zachwyceni

Klausia

02.07.2016 20:37
Wygladaja swietnie

Grazyna0211

14.04.2016 12:29
pyszne bo domowe

Rafał10

20.04.2013 07:50
WOW! Super Ci te bułeczki wyszły! Koniecznie muszę wypróbować :)

Aleksandraa

23.07.2012 20:23
super przepis i świetne zdjęcie :)!!!

dwa pokoje z kuchnią

21.06.2012 13:36
mniamniusie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat