Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w kremie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 4 duże
mleko 1,5 szkl
żółtko jajek 2 szt
budyń waniliowy 1 łyżeczka
cukier 4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
cukier wanilinowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w kremie

Gruszki obrać, przekroić na pół, włożyć od razu do syropu przygotowanego z połowy cukru i szklanki wody zakwaszonej sokiem z cytryny. Ugotować do miękkości, wyjąć, ostudzić. Żółtka utrzeć na biały kogel mogel z resztką cukru. Dodać budyń i zalać wrzącym mlekiem, bez przerwy mieszając, by nie porobiły się grudki. Trzymać kilka minut na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania, aby krem się nie zwarzył. Gruszki odsączyć z syropu, ułożyć w salaterce i zalać lekko ostudzonym kremem. Wstawić do lodówki. Podawać na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak