Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe bez kości 40 dag
wątroba wieprzowa ok 30 dag
bułka czerstwa 4-5 sztuk
jajko 2-3 sztuki
cebula 2 sztuki
marchew 1 sztuka
por 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet

Mięso i wątrobę umyć, zalać wodą i postawić do gotowania, dodać obrane i umyte por, marchew i natkę pietruszki. Wątrobę gotuje się ok. 15 minut dlatego musimy ją wyjąć wcześniej, a mięso gotować do miękkości. Można posolić. Mięso i wywar wystudzić.

W wywarze namoczyć bułki i zemleć razem z wątrobą mięsem i cebulą. Masę wymieszać, wbić jajka i doprawić do smaku. Gdyby masa była zbyt sucha dodać troszkę wywaru.

Formę na pasztet albo naczynie żaroodporne wysmarować olejem, można też posypać bułką tartą i wyłożyć przygotowaną masę. Wyrównać i piec ok. 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak