Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z truskawkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
jaja 1
mleko 250 ml
sól do smaku
truskawki 0.5 kg
cukier
olej 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z truskawkami

Kroki postępowania

1
Mleko lekko podgrzewamy. Mąkę łączymy z jajkiem i szczyptą soli, podlewając mlekiem. Wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy je, wycinamy szklanką kółka.
Krok 1 - Pierogi z truskawkami foto
2
Z truskawek pozbywamy się szypułek. Dokładnie je myjemy i osuszamy. Truskawki większe przekrajamy na pół. Na kółko z ciasta kładziemy truskawkę, dodajemy troszkę cukru i dokładnie zlepiamy boki ciasta.
Krok 2 - Pierogi z truskawkami foto
3
W garnku nastawiamy wodę, lekko ją solimy i dodajemy tłuszcz. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy je do czasu aż wypłynął na powierzchnię, od tej pory jeszcze przez minutę. Wyjmujemy pierogi na druszlak. Wykładamy na tace. Smacznego!
Krok 3 - Pierogi z truskawkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janek 25.08.2012 12:12
genialne;)
Andysz 20.07.2012 00:14
pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak