Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z delicjami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 8 szt
cukier 1 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 1 1/2 szkl.
olej 3 łyżki
spirytus
sok z cytryny 1 szt
cukier wanilinowy 1 szt
Krem:
mleko 2 szkl.
budyń śmietankowy 2 szt
galaretki cytrynowe 2 szt
margaryna 1 szt
delicje 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z delicjami

Białka ubić, dodając stopniowo cukier, następnie żółtka. gdy masa będzie puszysta delikatnie wymieszać z mąką z proszkiem do pieczenia i olejem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok 30 min. Zimny przekroić na pół i nasączyć alkoholem z cytryną i cukrem waniliowym.
Krem:
Ugotować budyń jak na opakowaniu. galaretki rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody, dokładnie wymieszać i ostudzić. Margarynę ucierać bez cukru, dodając zimny budyń i tężejącą galaretkę. Połowę masy wyłożyć na przekrojony biszkopt. Na masie układać ciasno delicje (najlepiej o smaku cytrynowym). Posmarować je drugą połową masy i przykryć drugą połową biszkopta. Polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 09.05.2013 08:50
pyszniutki...
MAR3STA 24.06.2012 09:14
przepyszny
Betka 23.06.2012 13:33
pychota;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak