Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z budyniem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szkl
cukier 3/4 szkl.
margaryna 1 szt
jaja 2 szt
żółtko jajek 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 2 łyżki
budynie śmietnkowe 2 szt
mleko kokosowe 1 l
jabłka 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z budyniem

Na stolnicę wysypać mąkę, posypać proszkiem i cukrem. Następnie zrobić rowek, wbić do niego żółtka i jajko oraz margarynę. Posiekać nożem. Dodawać śmietany i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotować budynie. Odlać trochę mleka i rozpuścić w nim budynie. Resztę mleka zagotować. jak mleko będzie się gotowało, wlać rozpuszczone budynie do niego. Mieszać.
Następnie na pierwszą część placka na spód kładziemy jabłka i zalewamy je tym ugotowanym budyniem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Na koniec posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 30.07.2012 08:55
Takiego ciasta jeszcze nie robiłam, na pewno bardzo dobre
Magula 29.07.2012 08:42
ciekawy przepis
Betka 23.06.2012 13:34
na pewno smaczne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak