Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada makowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 4 szt
cukier 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa makowa
mak 25 dag
masło 8 dag
żółtko jajek 3 szt
dżem 4 łyżki
miód 4 łyżki
cukier 2 łyżki
rodzynki 5 dag
śmietana kremówka 2 łyżki
mleko 1/2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada makowa

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Zmniejszyć obroty miksera dodawać żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką. Piec w 180 st 25 min.
Mak zalać mlekiem i ugotować na ogniu 30 min. Mieszać. Pod koniec dodać śmietanę kremówkę, dodać masło, miód i dżem. Wsypać cukier i dodać żółtka i praży,y na małym ogniu ok 20 min. Zdejmujemy rondelek z masą z ognia. Wsypujemy smażone wrzącą wodą i odsączone na sitku rodzynki. Dać to na biszkopta i zwinąć w roladę. Odłożyć na 25 min. zwinięty i polać lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiek 28.09.2012 15:14
dawno nie jadłam
asia92wp 29.07.2012 11:29
pycha
Betka 23.06.2012 13:34
pięknie wygląda;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak