Śliwki marynowane na słodko

Śliwki marynowane na słodko

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    1,5 kg
  • woda

    1,5 szkl.
  • cukier

  • cynamon

    2-3 kawałki
  • goździki

    10-12 szt.
  • kardamon

    5-6 nasion
  • ocet

    1,5 6%
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyć i przeciąć na połowę - wyjąć pestki.
Zagotować wodę z octem oraz przyprawami. Gotować marynatę 15 minut po pokrywką, następnie zalać śliwki i pozostawić na 8-12 godzin (np. na całą noc).
Śliwki odcedzić z zalewy i przełożyć do słoiczków (500ml) - przesypywać warstwami cukru, dodać przyprawy z marynaty, zakręcić i zapasteryzować.
Śliwki nadają się do jedzenia po 3-4 tygodniach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

31.08.2015 21:51
to może być ciekawe :D

Habibi

14.07.2012 22:50
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat