Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z orzechami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dkg
miód prawdziwy 25 dkg
cukier 10 dkg
jajko 4
margaryna 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1
tłuszcz do formy
lukier
cukier puder 10-15 dkg
orzechy włoskie 15 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z orzechami

Miód podgrzać z margaryną do rozpuszczenia się . Żółtka utrzeć z cukrem, dodać orzechy posiekane , miód z margaryna, przyprawę korzenną i wymieszać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczeniaprzesiać i dodać do masy. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać. Formę wysmarować margaryną i włożyć ciasto. Piec w temp. 175*C ok. 50 minut. Cukier puder utrzeć na gęsty lukieri polać ostudzony piernik.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.10.2013 00:09
bardzo lubię piernik a z orzechami rewelacja
Grażyna13 22.02.2013 12:13
Oj, lubię :)
gusia1000 21.01.2013 15:40
Na pewno warto skorzystać z przepisu.
Mati13 13.01.2013 21:06
uwielbiam pierniki!
Wacław 18.12.2012 10:38
pycha !!!
kuklik 19.08.2012 07:09
lubię w dodatku orzechy
traktorek 01.07.2012 19:49
pyszności
anemon 28.06.2012 23:29
Od jakiś dwóch lat uwielbiam pierniki, wszystkie, wcześniej nawet nie znosiłam zapachu piernika. Twój koniecznie muszę wypróbować.
alaaa 26.06.2012 17:38
lubię takie pierniki z orzeszkami a ten zapach przyprawy,,,
ben-ka 25.06.2012 00:20
z orzechami to musi być pyszny.
IZABELA29 21.06.2012 08:20
orzeszki jak najbardziej cos dla mnie i w pierniku i same do schrupania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak