Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany łosoś z papryką

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżka
papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 2 sztuki
oliwa
filet z łososia 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany łosoś z papryką

Kroki postępowania

1
Łososia posypujemy przyprawą do ryb (jak nie mamy takiej gotowej, możemy użyć pieprzu cytrynowego i soli ziołowej). Rybę odstawiamy na pół godziny i kroimy w kostkę.
Obie papryki po umyciu i usunięciu gniazd nasiennych kroimy w kostkę.
Krok 1 - Grillowany łosoś z papryką foto
2
Jeżeli będziemy używać grilla elektrycznego, to smarujemy go odrobiną oliwy i na rozgrzanym układamy rybę i paprykę.
Krok 2 - Grillowany łosoś z papryką foto
3
Smażymy parę minut z każdej strony, aż ryba nie będzie surowa, a papryka ładnie się zarumieni (paprykę trzeba grillować ciut dłużej niż rybę).
Jeżeli danie będziemy przygotowywać na grillu tradycyjnym, to łososia nie musimy kroić w kostkę, tylko w całości kładziemy na folii aluminiowej wysmarowanej odrobiną oliwy i grillujemy przez ok. 10 minut. Paprykę też możemy grillować po wcześniejszym włożeniu do folii, lub bezpośrednio na ruszcie.
Krok 3 - Grillowany łosoś z papryką foto
4
Grillowany łosoś z papryką
Krok 4 - Grillowany łosoś z papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 20.06.2012 09:46
pycha :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak