Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody pistacjowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mascarpone 250 gram
solone pistacje obrane 150 gram
cukier biały 4 łyżki
jajko 2 sztuki
kremówka 50 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Lody pistacjowe

Jajka umyć pod bieżącą wodą i wyparzyć wrzątkiem.

Przygotować trzy miski. Do największej włożyć żółtka oddzielone do białek, a do drugiej miski włożyć białka. Do żółtek dodać cukier i zmiksować na gładką, białą, puszystą masę.

100g pistacji zmiksować na proszek, resztę posiekać. Zmielone pistacje dodać do piany z żółtek, dodać też Mascarpone, całość zmiksować.

Śmietankę ubić na sztywno. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ją do masy z Mascarpone, dodać też bitą śmietanę, całość wymieszać delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji i przełożyć do czystego pojemnika, przykryć folią.

Wstawić masę do zamrażarki na kilka godzin (4-5) lub całą noc, co jakiś czas można zamieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 01.08.2012 12:40
ale mam chętkę na takie lody
domaskowa 20.06.2012 13:14
Kupne lody się chowają, pełno w nich chemii, słodzików i zbędneego cukru, a na dodatek nie wiadomo, czy są robione ze świeżych jaj, są w nich emulgatory i inne świństwa, a domowe... poezja :)
Rafał10 20.06.2012 10:35
ooo jejku takie samemu robione muszą być baaardzo pyszne !
Justyna23
Justyna23 20.06.2012 10:05
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak