Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik kawowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dkg
kawa mocna 3/4 szklanki
olej 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 2
drożdże 2 dkg
szczypta soli
tłuszcz do formy
Polewa:
mąka 5 dkg
margaryna 3 dkg
kawa rozpuszczalna 1,5 dkg
cukier wanilinowy 1
bakalie 2/3 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 15 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik kawowy

Do przesianej mąki dodać olej , cukier , sóli przyprawę korzenną . Drożdze rozpuścić w przestudzonej kawie i wlać do mąki. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Gdy podwoi objętość dodać bakalie , cukier waniliowy idelikatnie wyrobić.. Formę wysmarować tłuszczem włożyć ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Przygotować polewę: wszystkie składniki utrzeć na gładką masę, posmarować nią ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 190*C ok. 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 12.06.2013 09:34
Super do kawki
kasienka23 17.07.2012 18:09
wszystko co kawowe jest smaczne :)
anemon 28.06.2012 23:31
Ja też z kawą jeszcze nie robiłam, więc fajnie, że dodałaś ten przepis misiu.
alaaa 26.06.2012 17:40
z kawą to jeszcze nie próbowałam,ciekawe
ben-ka 24.06.2012 22:01
mnie by bardzo smakował.
Andysz 20.06.2012 09:53
rewelacja;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak