Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas żytni

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 100 g
cukier duża szczypta
woda 100 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas żytni

Do dużego wyparzonego słoja wsypać mąkę, dodać cukier i wlać ciepłą wodę - wszystko wymieszać tak, by masa nie miała grudek.
Odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni, przykryty gazą, aby mógł oddychać.
Każdego dnia dokarmiać zakwas 2 razy (co 12 godzin) mieszaniną wody i mąki żytniej w równych ilościach.
W tym czasie zakwas powinien zacząć fermentować.
Zakwas powinien wydzielać swoisty kwaśny zapach, wtedy jest dobry.
Jeśli wydziela przykrą woń - należy go wyrzucić i zacząć wszystko od początku w sterylnie czystym słoju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 13.07.2012 08:18
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak