Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki orkiszowe na drożdżach

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 1,5 kubka
mąka pszenna 1,5 kubka
drożdże 25 g
woda 1 kubek
sól płaska łyżka
cukier 1 łyżeczka
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki orkiszowe na drożdżach

Wodę podgrzać maksymalnie do 50*C (włożyć palec i odliczyć do dziesięciu - jeśli parzy, wodę nieco ochłodzić) - rozpuścić w niej drożdże, dodać cukier, sól i olej.
Odstawić drożdże w ciepłe miejsce, aby ruszyły.
Do miski wsypać obie mąki pszenne, wlać zaczyn i wyrobić jednolite ciasto, które powinno pozostać lekko klejące.
Ciasto podzielić na niewielkie porcje i uformować zgrabne małe bułeczki.
Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia (w pewnej odległości od siebie, ponieważ urosną), posmarować oliwą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, nakrywając ściereczką.
Można wykorzystać najniższą półkę w piekarniku nastawionym na najniższą temperaturę.
Bułeczki powinny rosnąć 30-40 minut.
Kiedy się wyraźnie powiększą, są gotowe do pieczenia.
Nagrzać piekarnik do 210*C, skręcić do 180*C i włożyć blaszkę z bułeczkami.
Piec na termoobiegu przez 20 minut.
Wyjąć na kratkę i ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 15.08.2012 11:24
lubię takie, mniam
Emilia21 24.07.2012 21:26
mmm
Emilia21 24.07.2012 21:26
mmm
Habibi 13.07.2012 08:18
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)
artur7 01.07.2012 06:59
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak