Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z niespodzianką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciastka maślane 20 dag
czekolada biała 15 dag
masło 6 dag
śmietana 30% 350 ml
cukier 6 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 opakowanie
galaretka owocowa 2 szt
truskawki 20 dag
jagody 0,5 szklanka
mięta do dekoracji
gwiazdki cukrowe
perełki do dekoracji
mleko 150 ml
cukier waniliowy 16 g
twaróg 80 (aksamitny)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z niespodzianką

Kroki postępowania

1
Ciastka maślane wkładamy do woreczka foliowego i dokładnie rozgniatamy wałkiem do ciasta lub rozdrabniamy na pył w blenderze. Rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do czasu aż czekolada cała się rozpuści. Wsypujemy pokruszone herbatniki, dokładnie mieszamy. Masą wylepiamy dno tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i gotowania (dzięki niemu sernik nie przesiąknie zapachem tortownicy i da się łatwo przełożyć na talerz lub paterę). Tortownicę wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 1 - Sernik na zimno z niespodzianką foto
2
Jedną galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody i rozlewamy do silikonowych foremek do czekolady w kształcie serduszek. Wkładamy do lodówki do czasu aż zastygnie. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę fix deserową rozpuszczamy w gorącym mleku, dodajemy 2-3 czubate łyżki twarogu. Ciągle ubijając dodajemy do śmietany pozostały ser, a następnie żelatynę zmieszaną z twarogiem. Dokładnie miksujemy. Mniej więcej 1/3 masy serowej wykładamy na dno tortownicy. Układamy serduszka z galaretki
Krok 2 - Sernik na zimno z niespodzianką foto
3
Przykrywamy pozostałą masą serową. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Truskawki dokładnie płuczemy, osuszamy, kroimy w talarki. Układamy na zastygniętej masie serowej, posypujemy jagodami.
Krok 3 - Sernik na zimno z niespodzianką foto
4
Pozostałą galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, zalewamy nią sernik. Przyozdabiamy gwiazdkami i perełkami do dekoracji oraz listkami mięty. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Krok 4 - Sernik na zimno z niespodzianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 14.08.2012 16:17
a to niespodzianka
jasiek 14.08.2012 16:17
a to niespodzianka
Megi 02.08.2012 08:55
extra pomysl
Monika78 20.06.2012 16:26
prezenuje sie bombowo!
Sroczka 20.06.2012 15:22
Pięknie wygląda Twój serniczek i z pewnością jeszcze lepiej smakuje.
Katarzyna87 20.06.2012 11:04
fajne
Beatris 20.06.2012 10:09
Pyszny serniczek. Pięknie udekorowany.
dwa pokoje z kuchnią 20.06.2012 09:49
wygląda super!
caralajna 20.06.2012 09:31
lubię te żelki :)
Ewa104 20.06.2012 09:06
Piękny i pyszny.
Katarzyna54 20.06.2012 08:55
super
ziutula
ziutula 20.06.2012 08:45
smakowita niespodzianka i pomysłowa...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak