Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka czekoladowa z orzechami i jabłkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie 5 dag
jabłko 1 szt
cukier puder 1 szkl
czekolada gorzka 10 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mleko 2 łyżki
mąka pszenna 1 szkl
jajko 3 szt
kakao 1 łyżka
masło 15 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka czekoladowa z orzechami i jabłkiem

Orzechy posiekać,( 4-5 połówek odłożyć do dekoracji). Czekoladę połamać, wlać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę, oprószyć mąką. Resztę mąki wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z 15 dag cukru pudru na puszystą masę, ciągle ucierając dodawać stopniowo po 1 jajku . Pod koniec dodać przestudzoną czekoladę, posiekane orzechy, jabłko, 1 łyżkę soku z cytryny i mąkę, dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć do przygotowanej formy z kominkiem. Piec w temp 180 stopni około 40 minut. Z pozostałego cukru pudru i łyżki soku z cytryny zrobić lukier i oblać zimną upieczoną babkę. Ozdobić odłożonymi połówkami orzechów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 05.01.2014 11:43
Mnie też by smakowała,a do tego te orzechy,pychota!
IlonaAlbertos 16.08.2013 23:47
Smakowita babka.
plocia 14.08.2012 18:56
oj z jabłuszkami, już się skusiłam
polly66 27.07.2012 21:56
na pewno smaczna
Rafał10 20.06.2012 11:00
ooo babeczka, super !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak