Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ptysiowe z serkiem mascarpone

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szkl
masło 15 dag
jajko 5 szt
mąka tortowa 1 szkl
sól do smaku
śmietana 30% 2/3 szkl
cukier puder 5 łyżek
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki
serek mascarpone 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ptysiowe z serkiem mascarpone

Wodę z masłem zagotować, energicznie mieszając wsypać mąkę i gotować około 3 minuty, zdjąć z ognia, ostudzić. Do przestudzonego ciasta miksując stopniowo dodawać po 1 jajku i szczyptę soli. Ciasto wyłożyć na 2 wyłożone pergaminem blaszki, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30 minut. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i aromatem. Śmietanę ubić na puszysty krem, połączyć z serkiem, wymieszać. Krem wyłożyć na zimne upieczone ciasto, przykryć drugim blatem, posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 22.02.2013 14:05
musi być pyszne
sara1 12.02.2013 07:59
pyszne ciasto
Iwusia 04.09.2012 21:50
przepyszne ciacho
mela25 19.08.2012 07:28
pysznosci
angelika4 11.08.2012 18:05
smacznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak