Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa szynka wędzona

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 5 kg
czosnek 10-12 ząbków
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 6 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 3 łyżeczki
tymianek 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa szynka wędzona

Szynkę myjemy i oczyszczamy, a następnie za pomocą noża robimy kilka nacięć w które wkładamy ząbki czosnku. Pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi dokładnie, miejsce w miejsce szynkę. Umieszczamy na ok 12 h do lodówki. Następnie szynkę umieszczamy w siatce do wędlin. Do garnka wlewamy wodę i solimy ją, aż będzie mocno słona. Ja do sprawdzenia nasolenia wody używam jajka, jeśli surowe jajko wypłynie na powierzchnię wody oznacza, że woda jest wystarczająco słona. Wkładamy mięsko do garnka, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok 5 dni. Po tym czasie szynkę wyciągamy z wody i umieszczamy w wędzarni. Proces wędzenia zależy od wędzarni, ja posiadam elektryczną wędzarnie, więc ok 3-4 godziny wędzę. Do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy ją prawie do wrzenia, wkładamy szynkę, parzymy ją ok 60-90 min. na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania. Następnie szynkę wkładamy do zimnej wody na ok 15 min, wyciągamy i pozostawiamy na durszlaku do przestygnięcia. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniaania 21.01.2016 22:06
co za bzdury w tym przepisie. co to znaczy "mocno słona"? to jest strona gdzie w łatwy sposób można dowiedzieć się jak zapeklować na mokro mięso: http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html. tak przygotowujemy solankę. oprócz tego zagotowujemy małą ilość wody z przyprawami takimi jak: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, możemy dodać papryczkę chili jeśli lubimy i czosnek pokrojony w plastry. studzimy i łączymy z solanką. i w tym zanurzamy mięso na ok 2tyg. po tym czasie osuszamy ręcznikiem papierowym mięso, umieszczamy w siatce wędzarniczej i wieszamy na noc żeby mięso się osuszyło!!!! mięso nie osuszone będzie miało kwaśny posmak. następnie wędzarnię wygrzewamy, wkładamy mięso i dosuszamy w dymie. potem wędzimy ok 4-5h w temp 60-70st. następnie parzymy w garnku. czyli: doprowadzamy wodę w garnku do 80st, wkładamy mięso i parzymy tak długo aż mięso w środku osiągnie 68st. do sprawdzenia tego stanu służą odpowiednie termometry, które można kupić w sklepie masarskim. następnie wyciągamy mięso z wody, i zostawiamy do wystudzenia. jeśli wcześniej przekroimy wędlina będzie się "wypaczać". jeśli nie wierzycie w to co mówię to zróbcie wg tutejszego przepisu i mojego. sami zobaczycie kolosalną różnicę pozdrawiam :)
adelajda 15.02.2014 07:38
Taka domowa jest pyszna ! I wiesz co jesz :)
Bernadeta1 05.08.2013 00:26
taka domowa to rarytas
olkaaa 18.07.2013 07:47
warto spróbować
Łukasz15 16.06.2013 13:34
Taką domową szyneczkę lubię
sara1 25.01.2013 08:28
pysznie wygląda
Elżbieta17 05.01.2013 21:09
pycha, zjadłabym takiej szyneczki:)
Iwusia 05.09.2012 23:47
adagio - ja mieszkam w bloku więc nie mogę sobie pozwalać na domową - więc mam elektryczną, ale jeśli mieszkasz w domu, to jest bardzo dużo pomysłów jak zrobić sobie samemu idealną wędzarnię.
mela25 05.09.2012 21:10
smakowite
adagio 31.08.2012 10:24
aż ślinka cieknie - tylko skąd tu wziąć wędzarnie :(
Betka 20.08.2012 09:22
mmmm bardzo apetyczna!;D
Barbara/zuza22_85 12.08.2012 14:11
apetyczna
Magdalena/Madija 13.07.2012 12:17
idealna:)
RenataZ-et 03.07.2012 22:56
ojj tak-taka szynka jest najlepsza :)
IlonaAlbertos 23.06.2012 23:26
Domowa szyneczka jest najlepsza.
daria2911 23.06.2012 17:09
domowa najlepsza :)
aginaa 21.06.2012 21:09
mmmm... uwielbiam ten smak i zapach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak