Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pychotkowy przekładaniec

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO
margaryna 200 g
mąka 2,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 2 łyżki
miód 2 łyżki
MASA
budyń śmietankowy 2 sztuki
mleko 700 ml
margaryna 125 g
białko 6 sztuk
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
cukier 1/3 szklanki
dżem z czarnej porzeczki 1,5 słoika
orzechy włoskie 1 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Pychotkowy przekładaniec

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagnieść szybko i dokładnie ciasto.
Krok 1 - Pychotkowy przekładaniec foto
2
Na podsypaną mąką stolnicę położyć ciasto i podzielić na trzy równe części. Każdą cześć rozwałkować. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i położyć jeden kawałek ciasta. Ciasto dokładnie nakłuć widelcem, bądź patyczkiem.
Krok 2 - Pychotkowy przekładaniec foto
3
Na ciasto wykładamy 1/2 słoiczka dżemu i rozsmarowujemy a na wierzch 1/3 piany z białek ( białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną oraz cukier ). Gotowe wkładamy do piekarnika na ok 20 min. w temp. 180'C. Czynności te powtarzamy z kolejnymi dwoma kawałkami ciasta.
Krok 3 - Pychotkowy przekładaniec foto
4
0,5 litra mleka gotujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy budyń i wlewamy na gotujące się mleko, ciągle mieszamy, aż budyń zgęstnie. Pozostawiamy do przestygnięcia. Miękką margarynę ucieramy, dodając po łyżce budyniu, a na koniec mielone orzechy. Masę dzielimy na dwie części.
Krok 4 - Pychotkowy przekładaniec foto
5
Składamy: Jeden upieczony blat ciasta, połowa masy budyniowej, ponownie blat ciasta i ponownie masa budyniowa i przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Ciasto schładzamy ok 4 godzin. Smacznego !!
Krok 5 - Pychotkowy przekładaniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 31.08.2013 00:03
Uwielbiam przekładańce - a ten musi być pyszny, W końcu pychotka:)
Łukasz15 31.07.2013 08:42
Wygląda przesmacznie
czekoladka_m 26.07.2013 12:33
Pysszny, a jakie równe warstwy:):)
olkaaa 12.07.2013 07:49
wygląda kusząco
Angelika10 21.05.2013 09:42
ale pyszny
Seba 05.05.2013 13:15
pyszności, mniam
Juleczka20 18.04.2013 09:55
wspaniałe ciasto
Jodaj 06.12.2012 10:48
pyszny :)
mirosława4 13.11.2012 21:16
rewelacyjne to ciasto zapewne tak smakowało jak wygląda :)
Małgorzata106 31.08.2012 19:52
pycha, uwielbiam to ciasto
m1monika 17.07.2012 20:10
ja też :-)
RenataZ-et 13.07.2012 17:35
lubię takie ciasta
Ewa104 20.06.2012 09:09
Pyszności.
ziutula
ziutula 19.06.2012 23:45
jakie słodziutkie przekładańce..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak