Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik Narodowy Biało - Czerwony

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
sól szczypta
barwnik w proszku czerwony 1/4 łyżeczki
śmietana kremówka 1 litr
śmietan fix 2 opakowania
cukier puder 2 łyżki
perełki jadalne do smaku
motylki cukrowe do smaku
wiórki kokosowe 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik Narodowy Biało - Czerwony

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru, a na koniec po jednym żółtku. Mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm.
Krok 1 - Torcik Narodowy Biało - Czerwony foto
2
Pieczemy ok 25 min. w temp. 180'C. Gotowy pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy na trzy płaty.
Krok 2 - Torcik Narodowy Biało - Czerwony foto
3
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder oraz śmietan fix'y.Gotową masą przekładamy płaty ciasta, oraz go dekorujemy. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Za pomocą szprycy dekorujemy oraz ozdabiamy perełkami oraz kolorowymi motylkami.
Krok 3 - Torcik Narodowy Biało - Czerwony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 29.07.2013 09:59
Fajnie to wykombinowałaś:)
olkaaa 12.07.2013 07:48
muszę zrobić
Bernadeta1 25.03.2013 00:36
wygląda smakowicie
Wafelek2601 14.11.2012 11:57
Pyszny torcik
sara1 01.09.2012 10:35
wspaniale i tak patriotycznie
Anna133 10.08.2012 18:58
piękny i kolorowy
caralajna 31.07.2012 07:43
ale cudo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak