Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dip paprykowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 2
papryczka chili 1
czosnek 2 ząbki
cebule 2 małe
oliwa 3 łyżki
mięta garść
bazylia garść
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dip paprykowy

Paprykę przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i układamy na blasze skórką do góry. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stponi piekarnika na około 20 minut,następnie do papryki dokładamy resztę warzyw, Czosnek i chili kłądziemy w całości a cebule pokrojoną na ćwiatrki i skropioną oliwą. Upieczoną paprykę i papryczkęchili przekładamy do miski i przykrywamy folią a jak przestygną obieramy ze skórki. Obrane papryki, chili, czosnek i cebulę wrzucamy do blendera dodajemy miętę, bazylię i oliwę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie miksujemy. Sos taki podajemy do potraw z grila lub na kanapki a można nawet go zjeść z makaronem lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 18.12.2012 19:39
Podoba mi się ten dodatek mięty i bazylii- super!
Rafał10 20.06.2012 11:09
lubię takie dipy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak