Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
marchew 4 średnie sztuki
pietruszka korzeń 1 sztuka
seler korzeń wg uznania
olej do smażenia
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna wg uznania
ziele angielskie 3 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 2 małe sztuki
dorsz ok. 1 kg
mąka pszenna do obtoczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Dorsza oczyścić, wyfiletować, pokroić na mniejsze kawałki (ok. 5 cm), obtoczyć w mące, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju na rumiano z obu stron. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej warzywa, chwilę smażyć. Warzywa podlać wodą (ok. 1-2 szklanki), dodać koncentrat pomidorowy, trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Rybę ułożyć w misce lub na półmisku. Na wierzch rozłożyć duszone warzywa z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 08.07.2012 20:45
najlepsze danie z ryba jakie jadłam :)
Rafał10 20.06.2012 11:15
ryba po grecku to nasze danie wigilijne ... najlepsze !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak