Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z octem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 nieduże
mąka pszenna 1/2 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
cukier 3/4 szklanka
proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
ocet winny 2 łyżki
sól 1 szczypta
masło do formy 1 łyżka
mąka krupczatka 2 łyżka do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z octem

Kroki postępowania

1
Dno tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy mąką krupczatką. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem.
Krok 1 - Biszkopt z octem foto
2
Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy
Krok 2 - Biszkopt z octem foto
3
i powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Chwilę razem ubijamy.
Krok 3 - Biszkopt z octem foto
4
Wsypujemy przesianą mąkę pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie ale dokładnie mieszamy (tylko w jedną stronę). Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm
Krok 4 - Biszkopt z octem foto
5
i pieczemy w temperaturze 160 stopni około 50 minut.
Krok 5 - Biszkopt z octem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak