Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietka pszenna

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
woda 250 ml
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietka pszenna

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewamy mąkę, którą zalewamy gorącą (ale nie wrzącą) wodą. Mieszamy łyżką, dosypujemy drożdże, cukier i sól i rękoma wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Powinno przestać lepić się do rąk dosłownie po kilku minutach wyrabiania. Z ciasta formujemy kulę, którą smarujemy oliwą, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bagietka pszenna foto
2
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich wałkujemy na kształt długiego i dość wąskiego prostokąta z którego formujemy bagietkę składając „na trzy” do środka. Dokładnie zlepiamy i kładziemy zlepieniem do dołu.
Krok 2 - Bagietka pszenna foto
3
Odstawiamy do wyrośnięcia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalnej formie do bagietek. Przykrywamy, żeby ciasto nie wyschło.
Krok 3 - Bagietka pszenna foto
4
Po 30 minutach nacinamy nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut, aż bagietki ładnie się zarumienią.
Krok 4 - Bagietka pszenna foto
5
Pyszna, chrupiąca bagietka
Krok 5 - Bagietka pszenna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 19.06.2012 22:28
pyszne :)
halina55 19.06.2012 20:23
też taką robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak