Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z konfiturą.

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 5 szt
mąka krupczatka 3 szkl
cukier 0,5 szklanki
masło zimne 25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
konfitura

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z konfiturą.

# na konfiturę
# ok 1 kg owoców mieszanych (u mnie ok.50 % truskawek.30 % rabarbaru i 20 % porzeczek czerwonych i białych)
# 1 konfiturex lub dżemix itp
# 0,5 kg cukru

Owoce dobrze wypłukać,obrać rabarbar i pokroić w kostkę a z truskawek i porzeczek usunąć szypułki.Wsypać owoce do dużego rondla i wymieszać z konfiturexem.Podgrzewać do zagotowania cały czas mieszając.Wsypać cukier i ponownie zagotować.Na małym ogniu gotować ok.1 minuty.Wystudzić. Z żółtek,cukru,mąki i proszku oraz masła szybko zagnieść ciasto.Może się lekko rozsypywać. Dno blachy do pieczenia o wymiarach 25cm na 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć ok.2\3 ciasta.Nakłuć je widelcem i wstawić do nagrzanego do 18stopni piekarnika na ok.10 minut. Wyjąć z piekarnika i nałożyć grubo konfiturą z owocami.Na wierzch rozsypać pozostałe ciasto,rozkruszając je w dłoniach na kruszonkę. Ponownie wstawić do piekarnika na ok.40 minut. Ciasto jest bardzo owocowe i pyszne.Rozpływa się w ustach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 22.08.2012 10:32
Pycha!
adam1f 22.08.2012 05:43
dobre
Kasiax18 30.07.2012 18:14
super
Megi 21.07.2012 10:04
pycha
Megi 16.07.2012 09:13
szybko i smacznie
misia53 19.06.2012 20:48
pychotki Ewciu pieczesz..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak