Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wyluzowany, nadziany kurczak

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
Nadzienie:
natka pietruszki 1 pęczek
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
sól 1/2 łyżeczki
marynata
olej 3 łyżki
Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka
sok pomarańczowy 2 łyżki
Przyprawa do mięs Prymat 3 łyżki
orzeszki ziemne 50 prażone

Przepis i sposób przygotowania na: Wyluzowany, nadziany kurczak

Kroki postępowania

1
Z umytego kurczaka usuwamy kości, zostawiając tylko kości w nogach i skrzydełkach. Odcinamy także nadmiar skóry i tłuszczu.
Krok 1 - Wyluzowany, nadziany kurczak foto
2
Posiekaną pietruszkę wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy obraną pokrojoną cebulę i obrany czosnek, dodajemy orzechy, sól i całość miksujemy na gładką masę.
Krok 2 - Wyluzowany, nadziany kurczak foto
3
Kurczaka rozkładamy na desce, na piersiach kładziemy nadzienie. Zawijamy kurczaka do pierwotnego kształtu i związujemy nitką, żeby nie rozpadł się.
Krok 3 - Wyluzowany, nadziany kurczak foto
4
Mieszamy olej z musztardą, sokiem i przyprawami. Powstałą marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 4 - Wyluzowany, nadziany kurczak foto
5
Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1,5 godziny, a następnie odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Podajemy z pieczonymi warzywami.
Krok 5 - Wyluzowany, nadziany kurczak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 17.08.2012 19:18
fajna nazwa i na pewno smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak