Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Carpaccio ze śledzia norweskiego z sałatką pomidorowo-bazyliową

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Filety ze śledzia norweskiego 400 g
oliwa 9 łyżek
czosnek marynowany Smak 8 ząbków
papryczka chili 1 szt
pomidory 2 szt
orzeszki piniowe 1 łyżka
sok z cytryny 0,5 szt
pieprz ziołowy XXL do smaku
bazylia 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Carpaccio ze śledzia norweskiego z sałatką pomidorowo-bazyliową

Przygotować marynatę (4 łyżki oliwy z oliwek, 4 ząbki czosnku, 1 posiekana mała papryczka chili, ½ pęczka świeżej bazylii
pieprz ziołowy, cukier), dokładnie mieszając wszystkie jej składniki. Filety ze śledzia norweskiego zalać marynatą i odstawić na 12 godzin. Następnie pokroić w bardzo cienkie plasterki i dekoracyjnie ułożyć na talerzu.
Pomidory i listki bazylii pokroić, orzeszki i czosnek drobniutko posiekać. Oliwę z oliwek połączyć z orzeszkami, czosnkiem oraz sokiem z cytryny i wymieszać z pomidorami.
Sałatkę dekoracyjnie ułożyć pośrodku talerza, wewnątrz carpaccio. Całość udekorować kolorowym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 01.09.2013 08:58
u Doradcy to zawsze można zgłodniec
Justyna223 23.01.2013 18:43
pycha
Justyna223 23.01.2013 18:41
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak