Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort makowy I

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
mak 1/2 kg.
cukier 1i1/2 szkl.
jajko 10 szt.
aromat migdałowy kilka kropli
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
krem waniliowy 2 op.
rodzynki 10 dkg.
orzechy włoskie 10 dkg.
koniak 1 kieliszek
płatki migdałowe 10 dkg.
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: tort makowy I

żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać sparzony osączony i zmielony mak,białka ubić na sztywno dodać do masy wsypać tarą bułkę,aromat migdałowy i proszek do pieczenia,całość delikatnie wymieszać łyżką wylać do tortownicy i upiec w temp.170st.ok.godziny.wystudzić i przekroić na połowę,nasączyć biszkopt koniakiem i przygotować krem,krem waniliowy przygotować w/g opisu na opakow.dodać kawę rozpuszczalną,rodzynki,posiekane orzechy włoskie i płatki migdałowe wymieszać na jednolitą masę i gotową masą przełożyć tort i udekorować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 19.10.2012 14:39
pyszny piekłam kiedyś często tory makowe tylko że ja robiłam zawsze z bitą śmietaną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak