Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FLACZKI

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaczki 1 kg
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 15 dag
por 1 szt
cebula 1 szt
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
imbir do smaku
majeranek do smaku
papryka do smaku
wywar mięsny 1,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: FLACZKI

Flaki wymyć kilkakrotnie w letniej wodzie. Następnie zalać zimną wodą i zagotować, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Przygotować wywar mięsny, włożyć do niego flaki i gotować, aż będą miękkie. Ostudzić w wywarze, wyjąć i pokroić w cienkie paski. Warzywa zetrzeć na tarce, udusić z łyżką masła, podlewając wywarem, połączyć z flakami i zalać wywarem, w którym flaki się gotowały. Masło rozetrzeć z mąką, rozprowadzić wywarem, dodać do flaków, zagotować, osolić i przyprawić do smaku solą i pieprzem i tartą gałką muszkatołową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak