Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka orzechowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 2/3 kost.
cukier 3/4 szkl.
jajko 3 szt.
orzechy włoskie 10 dkg.
mąka 1 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rodzynki 5 dkg.

Przepis i sposób przygotowania na: babka orzechowa

jajka i margarynę wyłożyć aby nabrały temp.pokojowej,następnie oddzielić białka od żółtek,orzechy zemleć kilka zostawić do dekoracji,rodzynki opłukać i sparzyć wrzątkiem,białka ubić na sztywno,margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać żółtka ucierając dodać zmielone orzechy,mąkę,osączone rodzynki,proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać na koniec dodać ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać łyżką i wylać ciasto do natłuszczonej formy piec w temp.180st.ok.godziny,po wystudzeniu babkę polać polewą dwukolorową i udekorować odłożonymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 09.09.2013 08:15
fajny przepis na szybkie ciacho
Motorek 14.07.2012 08:36
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak