Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleczko kokosowe do deserów

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wiórki kokosowe 200 g
woda 1 litr
sól mała szczypta
cukier waniliowy 2 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Mleczko kokosowe do deserów

Wiórki kokosowe zmielić za pomocą młynka do kawy lub blendera na jak najdrobniejszą kaszkę.
Zagotować wodę z solą i cukrem, wsypać wiórki, wymieszać i gotować pod przykryciem, na najmniejszym płomieniu, przez 15-20 minut.
Zdjąć z ognia i posostawić do zupełnego ostygnięcia - zmiksować i dobrze przecedzić.
Pozostałe wiórki mocno wycisnąć.
Można odcedzony płyn odparować na małym ogniu.

Tak przygotowane mleczko kokosowe można użyć do budyniu, ciast, lodów czy koktajli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 30.08.2012 14:45
fajny pomysł
Mariposas 24.08.2012 21:54
fajny dodatek
dorotka0000025 07.08.2012 14:28
fajny pomysl
Habibi 05.07.2012 09:16
Zapraszam do przeglądania moich różnorodnych przepisów - zapewne każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak