Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

USZKA ZZ BARSZCZEM

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 25 dag
cebula 1 szt
słonina 5 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat
mąka 1 szkl
jajko 2 szt
pieprz do smaku
sól do smaku
Barszcz
buraki ćwikłowe 1 kg
wywar mięsny 1,5 l
ząbek czosnku 1 szt
sól do smaku
cukier do smaku
zakwas buraczany do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: USZKA ZZ BARSZCZEM

Mięso ugotować. Słoninę drobno pokroić, cebulę posiekać i podsmażyć. Do tego dodać mięso przepuszczone przez maszynkę, trochę bułki tartej, przyprawić pieprzem i solą wbić jajo i dobrze wymieszać. Z mąki, jaja, i wody zagnieść ciasto, dodając szczyptę soli, cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat położyć trochę nadzienia złożyć kwadrat po przekątnej i zlepić brzegi. Następnie dwa przeciwległe wierzchołki trójkąta zlepić razem. Zagotować uszka w osolonym wrzątku gdy wypłyną wyjmować je.
BARSZCZ:
Umyte buraki zalać zimną wodą i ugotować w łupinkach. Obrać. Zetrzeć na tarce. Włożyć do gorącego wywaru mięsnego, posolić dodać zakwas i cukier do smaku. Zagotować i odcedzić . Podawać na talerzach z uszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak