Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa z orzechami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl
drożdże 2 dag
mleko 20 ml
żółtko jajek 1 szt
cukier 2 łyżki
masło 5 dag
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki
rum 2 łyżki
białko 1 szt
kakao słodkie 1 łyżka
tłuszcz do formy
orzechy włoskie 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa z orzechami

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać ciepłe mleko, posypać łyżką mąki, odłożyć do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać żółtko, aromat, resztę mąki, wyrabiać. Pod koniec wlać rozpuszczone przestudzone masło. Wyrabiać około 15 minut, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce. Orzechy posiekać, utrzeć z białkiem, rumem i kakao. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozciągnąć, posmarować białkiem z orzechami i zwinąć jak roladę. Włożyć do posmarowanej tłuszczem formy z kominkiem, odłożyć na 15 minut. Następnie wstawić do piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 03.10.2013 00:21
bardzo lubię
sara1 19.01.2013 08:28
pysznie wygląda babeczka
manaika 30.08.2012 11:40
super!
angelika4 14.08.2012 16:27
pychota
Iwusia 01.08.2012 22:24
smaczna babeczka
Andysz 28.07.2012 19:20
świetna jest!!!;)
Agnieszka91 19.06.2012 10:03
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak