Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

potrójny makowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg.
margaryna 3/4 kost.
cukier 1/2 szkl.
cukier waniliowy
jajko 2 szt.
żółtko jajek 2 szt.
śmietana gęsta 3 łyżki
drożdże 5 dkg.
masa makowa
mak 1/2 kg.
margaryna 1/5 kost.
cukier puder 3/4 szkl.
jajko 2 szt.
żółtko jajek 2 szt.
aromat migdałowy
miód pszczeli 1 łyżka
dżem 2 łyżki
morele suszone
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: potrójny makowiec

drożdże utrzeć z cukrem i łyżką mąki,mąkę przesiać i dodać jajka,żółtka utarte z cukrem,śmietanę roztopioną margarynę i drożdże,całość wyrobić i podzielić na 3 części,mak sparzyć gorącym mlekiem i zemleć 2x dodać utarte z cukrem żółtka,roztopioną margarynę,posiekane rodzynki,orzechy i morele,dżem oraz miód całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać ubite białka na sztywno delikatnie wymieszać łyżką na natłuszczonej blasze układać warstwami ciasto i masę makową odstawić na noc,następnego dnia posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem i upiec w temp.180st.ok.godziny jak jeszcze nie będzie upieczone to zmniejszyć temp.i dalej piec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 22.01.2013 15:33
cos dla mnie,b.lubie makowce
Motorek 29.08.2012 09:11
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak