Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szkl
cukier 1 i 1/4 szkl
jajko 7 szt
cukier waniliowy 1 opak
masło 200 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 opak
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowiec

Kroki postępowania

1
Masło rozetrzeć z cukrem waniliowym. Żółtka oddzielić od białek, dodawać stopniowo do masła, ucierając. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać,aż cukier się rozpuści. Do piany łyżką dodawać masę żółtkową, wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, wymieszać.
Krok 1 - Jagodowiec foto
2
Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Jagody umyć, osączyć, oprószyć mąką. Na całe ciasto posypać jagodami.
Krok 2 - Jagodowiec foto
3
Piec w 170 stop.przez 35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Jagodowiec foto
4
Ciasto pokroić na talerzyki, smacznego!
Krok 4 - Jagodowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 03.09.2012 00:18
Smakowicie wygląda.
Goya 15.08.2012 21:54
super
gosia1988 18.06.2012 21:28
apetycznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak