Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik bez miksera

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza manna 1 szklanka
cukier brązowy 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
cynamon 1-2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jabłko kwaśne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik bez miksera

W pierwszej kolejności obieramy jabłka, kroimy je w małe kawałki albo ścieramy na tarce z grubymi okami. Ja ze względu na lenistwo totalne kroję je. Do gotowych jabłek dodaję cynamon, jego ilość oczywiście jest uzależniona od indywidualnych preferencji, odstawiam je i zabieramy się za ciasto.

W miseczce mieszamy mąkę, kaszę manną, brązowy cukier (oczywiście nie musi być tutaj pełnej szklanki- zależy od tego jak kwaśne są jabłka, można go również zastąpić zwykłym cukrem), proszek do pieczenia i dzielimy proszek na dwie w miarę równe części.

U mnie jest to porcja na keksówkę o dł. 23 cm, którą wysmarowuję masłem, wysypuję pierwszą część sypkich składników. Drugą warstwą są jabłka, które dodatkowo można obsypać odrobiną brązowego cukru i cynamonu, na to znowu proszek i druga część jabłek. Na wierzchu można dodać kilka wiórek masła.

Mój piekarnik z termoobiegiem radzi z nim sobie w 180 stopniach w czasie ok.40 minut (patrzę, czy nie spieka za bardzo boków). Ciasto jest idealne, kiedy dostajemy telefon, że ktoś ma zamiar nas zaraz odwiedzić, podane na ciepło z lodami waniliowymi :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 17.08.2012 10:11
moja koleżanka robiła taki jest pyszny!
Monika-twin 24.06.2012 19:28
Rewelacyjny przepis, bez tłuszczu!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak