Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekko kwaśna tarta

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 150 gram
cukier drobny 25 gram
masło 125 gram
woda letnia 1 łyżka
śmietana 30% 150 ml
jajko 4 sztuki
cukier drobny 100 gram
sok z cytryny 5 łyżek
cukier puder 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lekko kwaśna tarta

Mąkę połączoną z solą,masłem cukrem oraz 1 łyżką wody bardzo dokładnie mieszamy.Następnie miksujemy. Ugniatamy ciasto .Wkładamy do lodówki na 30 minut. Surowe ciasto przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 s.c.Śmietanę ubijamy z jajkami,cukrem, sokiem z cytryny.Miksujemy całość na najwyższych obrotach przez 5 minut. Masę cytrynową przelewamy na kruchy spód tartej. Fantazyjnie wkładamy kawałki cytryny .Podpiekamy 20 minut. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 20.07.2012 14:57
wygląda super
fijolek91 14.07.2012 17:38
apetycznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak