Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tajski krem z marchwi

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 1.5 kg
cebula 2 szt
czosnek 5 ząbków
imbir świeży 3 cm
papryczka chilli 2 szt
trawa cytrynowa 1 szt
ziarna kolendry 1 łyżka
limonka 1/2 szt
sól
woda
olej sezamowy
olej
śmietana kokosowa
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tajski krem z marchwi

Kroki postępowania

1
Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę. Gdy się zarumieni dodajemy przeciśnięty czosnek, imbir, pokrojone papryczki, trawę cytrynową oraz utarte w moździerzu przyprawy (pieprz, kolendra). Chwilę smażymy i dodajemy pokrojone marchewki oraz pare kropel oleju sezamowego.
Krok 1 - Tajski krem z marchwi foto
2
Całość zalewamy wrzątkiem (tylko tyle, aby przykryć marchew). Gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
Krok 2 - Tajski krem z marchwi foto
3
Wyjmujemy trawę cytrynową. Zupę blendujemy a następnie dodajemy śmietankę kokosową (można użyć mleczko kokosowe) oraz sok z limonki. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku solą bądź sosem sojowym. Dekorujemy kleksem śmietany kokosowej.
Krok 3 - Tajski krem z marchwi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak