Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karp w piwie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp
włoszczyzna 1 pęczek
piwo jasne 1 l.
cytryna 1 szt.
masło 1/2 kost.
sól
natka pietruszki
kardamon kilka ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: karp w piwie

rybę sprawić dokładnie umyć pokroić na dzwonka,do naczynia włożyć oczyszczoną i umytą włoszczyznę pokrojoną na kawałki zalać piwem posolić do smaku przykryć i odstawić na kilka minut,do naczynia z włoszczyzna dodać ziarna kardamonu i pokrojoną w cienkie plasterki cytrynę doprawić do smaku solą i zagotować,włożyć dzwonka karpia zmniejszyć płomień przykryć i gotować ok.40min.uważać aby piwo nie wykipiało,podczas gotowania się ryby zbierać pianę wytwarzającą się,masło stopić,dzwonka karpia wyjąć z wywaru na ogrzany półmisek polać masłem udekorować plasterkami cytryny i posiekaną natką pietruszki,warzywa z wywaru pokroić w cienkie paseczki i podawać do ryby,doskonale smakuje z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 10.11.2013 14:18
Musi być pyszny
Wafelek2601 28.01.2013 17:22
Ciekawi mnie smak takiego karpia, a że karpia lubię, to przepis na pewno wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak