Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karp z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 1 szt.
pieczarki 1 kg.
ziemniaki 3/4 kg.
bułka tarta pikantna 8 łyżek
olej 4 łyżki
masło lub margaryna 5 łyżek
jajko 2 szt.
natka pietruszki 1 pęczek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: karp z pieczarkami

rybę sprawić dokładnie umyć natrzeć solą i odstawić,pieczarki umyć i 1/4 drobno posiekać podsmażyć na oleju doprawić solą i pierzem do smaku dodać odrobinę wody i chwilę poddusić ok.10min.żółtka oddzielić od białek,utrzeć żółtka z 2 łyżkami masła lub margaryny a białka ubić na sztywno do utartego masła z żółtkami dodać podsmażone pieczarki,bułkę tartą i dokładnie wymieszać dodać pianę z białek doprawić solą i pieprzem do smaku i wypełnić odłożonego karpia nadzieniem spiąć wykałaczkami włożyć rybę do natłuszczonego naczynia żaroodpornego polać pozostałym olejem i upiec w temp.180st.ok.40min.co jakiś czas podlać rybę wytworzonym sosem,ziemniaki obrać umyć i ugotować pozostałe pieczarki przekroić na połowę i udusić na pozostałym maśle lub margarynie,upieczonego karpia wyłożyć na półmisek z ugotowanymi ziemniakami i pieczarkami po wierzchu posypać posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 22.08.2012 13:52
moja koleżanka robi podobne danie jest bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak