Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowane klopsiki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 250 gram
natka pietruszki 1/3 pęczka
marchew 0/5 sztuki
majeranek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowane klopsiki

Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną natkę pietruszki (w zalezności od upodobań większą lub mniejszą ilość niż w składnikach) oraz łyżeczkę majeranku. Na tarce z grubymi okami ścieramy połówke marchewki (można więcej, ale dla mnie wtedy robią się za słodkie klopsiki), którą również dodajemy do mięsa.

Do smaku możemy dodać soli i pieprzu ziołowego. Formujemy klopsiki- z podanych porcji powinny wyjść 3 większe i ok.5 małych klopsików. W rondelku zagotowujemy wodę, mniej więcej taką ilość, która zakryje w pełni klopsiki. Kiedy zaczyna wrzeć, wrzucamy uformowane kuleczki i gotujemy w zalezności od wielkości ok. 20 minut.

Z musu jestem na diecie, a ten przepis sprawdza się na niej znakomicie. Klopsiki w towarzystwie ziemniaczków z koperkiem wcale nie sprawiają wrażenia jałowych czy przeznaczonych na dietę :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 25.07.2012 20:26
klopsiki jeszcze smażę przed gotowaniem
MagdaXXX 23.07.2012 09:51
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak