Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z mięsem i kalarepką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 2,5 szklanki
kasza manna 0,5 szklanki
żółtko jajek 2 szt
margaryna 250 g
kalarepka młoda 2 szt
cebula 2 szt
mięso mielone 400 g
seler naciowy 2 gałązki
koper świeży 1 pęczek
białko 2 szt
sól do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
mleko 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z mięsem i kalarepką

Kroki postępowania

1
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, żółtek, margaryny, kaszy manny zagnieść ciasto. Jeśli będzie potrzeba więcej płynów można dolać do ciasta dwie, trzy łyżki zimnego mleka.
Ciasto zawinąć w folie i włożyć na dwie godziny do lodówki.
Krok 1 - Tarta z mięsem i kalarepką foto
2
Posiekać zieleninę. Pokroić cebulę i usmażyć na odrobinie oleju.

Osobno podsmażyć mięso. Kiedy ostygnie dodać do niego dwie łyżki bułki tartej.
Krok 2 - Tarta z mięsem i kalarepką foto
3
Zetrzeć oskrobana kalarepkę.
Wymieszać razem mięso z bułką, zieleninę, cebulę i kalarepę.
Doprawić solą i pieprzem.
Krok 3 - Tarta z mięsem i kalarepką foto
4
Ubić pianę z białek i wymieszać z wszystkimi składnikami.
Krok 4 - Tarta z mięsem i kalarepką foto
5
Ciasto rozwałkować na mniej więcej 0,7 cm wysokości i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką blasze.
Na cieście równomiernie rozłożyć mięsno- warzywną masę.
Z wierzchu można przykryć tartę kratką z ciasta( nie jest to konieczne).
Piec w temperaturze ok 200 stopni przez ponad godzinę.
Smacznego.
Krok 5 - Tarta z mięsem i kalarepką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 15.01.2014 12:24
lubię takie smaki :)
Zdzisław 15.09.2012 23:09
smaczna
tomek18 20.08.2012 09:40
wyglada bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak